Oszalałam na punkcie tego sosu. Sos jest cudowni musztardowy – odrobinę ostry, ale osłodzony przez cebulkę. Fakt, że zrobiła go drugi raz w ciągu tygodnia o czymś świadczyć musi.
Składniki
Podwójna pierś z kurczaka
3 duże białe cebule
200 g śmietany 18 %
2 łyżki musztardy (jako patriotka lokalna użyłam Musztardy Kieleckiej WSP „Społem” – wybrałam czeską ponieważ jest ostro-słodka)
1 plaster masła
2 łyżki oleju rzepakowego
natka pietruszki
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Oczyszczoną pierś z kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem i podsmaż na patelni do zrumienienia.
Cebulę pokrój w grubą kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie na cebulce ułóż podsmażone piersi kurczaka.
Śmietanę połącz z musztardą, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Śmietanką zalej kurczaka, doprowadź do wrzenia i duś jeszcze przez 1 minutę.
Całość polecam podać z opiekanymi ziemniaczkami. Polecam ci do tego przepis na Ziemniaczki pieczone w rękawie.
Uwielbiam – jedno z moich ulubionych dań 😀
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawe danie. Chętnie bym spróbowała tego sosu lecz boję się ostrości – nie lubię ostrego jedzenia 😀
PolubieniePolubienie
Wydaje mi się, że ostrość można regulować ilością i rodzajem musztardy. Używam czeskiej z WSP Społem, która jest słodkawa. Ta wersja raczej nie jest pikantna.
PolubieniePolubienie
Kurczaka bardzo lubię, ale z takim sosem go jeszcze nie próbowałam! Trafia na moją listę „do zrobienia”, muszę tylko uzupełnić zapas śmietany ;).
PolubieniePolubienie
Chyba już wiem, co będę miała jutro na obiad 😀
PolubieniePolubienie
Polecam, bo robi się bardzo szybko 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda bosko! Jako wielka fanka kurczaka i musztardy obiecuję wypróbować! 🙂
PolubieniePolubienie
Mnie teraz wzięła chęć na wypróbowanie przepisu z Wędrówek po kuchni… Musztarda i miód ❤ http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/gulasz-miodowy/
PolubieniePolubienie
Ostatnio poszukuję nowych przepisów, ale nie jestem przekonana czy zjadłabym coś w sosie musztardowym, chociaż spróbuję się przekonać i to upichcić
PolubieniePolubienie
Ale pysznie to wygląda! 🙂
Magda
PolubieniePolubienie