Quiche ze szparagami i pieczarkami

Mania szparagowa trwa sobie w najlepsze.

Ciasto na ciasto:
180 g mąki
120 g masła (ja jednak dałam mniej więcej 50/50 masło i smalec)
szczypta soli
1 jajko

Składniki na farsz:
8 pieczarek
10-15 szparagów
1/4kostki masła
2 czubate łyżki mąki
1 szklanka zimnego mleka
1 żółtko
1 duża łyżka śmietany
pieprz
tymianek
sól
gałka muszkatołowa
łyżka oleju

Przygotowanie

Ciasto
W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj masło, jajko i zagnieść wyrabianiem do kruchego ciasta i szybko wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosyp nieco mąki; jeśli zbyt twarde, dodaj łyżkę lub dwie zimnej wody. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 30 minut godziny.

Farsz
Szparagi oczyść ze skórki oraz odkrój dolną, stwardniałą część. Około połowy długości łodygi pokrój w plasterki. Górną część pozostaw do ułożenia na wierzchu tarty. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Szparagi i pieczarki wrzuć na patelnię skropioną olejem, posyp solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smaż aż nadmiar wody z pieczarek wyparuje.

Na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie rózgą do uzyskania gładkiej struktury bez grudek. Smaż masę do lekkiego zrumienienia. Zdejmij patelnię zognia i dodaj zimne mleko cały czas mocno mieszają. Sos doprowadź do wrzenia. Powinien on teraz mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj jeszcze trochę mąki; jeśli zbyt gęsty, dolej mleka. Następnie dodaj jajka połączone ze śmietaną.

Do gotowego sosu dodaj usmażone szparagi z pieczarkami  i dopraw gałką muszkatołowej, solą oraz pieprzem.

Pieczenie
Rozwałkowanym ciastem wyłóż formę. Przykryj papierem do pieczenia i wysyp fasolę lub kamyczki do obciążenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 15 minut albo do momentu w którym zobaczysz na brzegach bardzo delikatne początki brązowienia.

Na podpieczone ciasto wyłóż farsz i udekoruj szparagami i pieczarkami jak tylko ci się podoba.

Podkręć piekarnik do 200 stopni i piecz do momentu w którym masa fajnie się przypiecze. Na 5 minut przed wyciągnięcie posyp odrobiną sera Grana Padano.

Reklamy

6 myśli na temat “Quiche ze szparagami i pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s