Mania szparagowa trwa sobie w najlepsze.
Ciasto na ciasto:
180 g mąki
120 g masła (ja jednak dałam mniej więcej 50/50 masło i smalec)
szczypta soli
1 jajko
Składniki na farsz:
8 pieczarek
10-15 szparagów
1/4kostki masła
2 czubate łyżki mąki
1 szklanka zimnego mleka
1 żółtko
1 duża łyżka śmietany
pieprz
tymianek
sól
gałka muszkatołowa
łyżka oleju
Przygotowanie
Ciasto
W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj masło, jajko i zagnieść wyrabianiem do kruchego ciasta i szybko wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosyp nieco mąki; jeśli zbyt twarde, dodaj łyżkę lub dwie zimnej wody. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 30 minut godziny.
Farsz
Szparagi oczyść ze skórki oraz odkrój dolną, stwardniałą część. Około połowy długości łodygi pokrój w plasterki. Górną część pozostaw do ułożenia na wierzchu tarty. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Szparagi i pieczarki wrzuć na patelnię skropioną olejem, posyp solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smaż aż nadmiar wody z pieczarek wyparuje.
Na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie rózgą do uzyskania gładkiej struktury bez grudek. Smaż masę do lekkiego zrumienienia. Zdejmij patelnię zognia i dodaj zimne mleko cały czas mocno mieszają. Sos doprowadź do wrzenia. Powinien on teraz mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj jeszcze trochę mąki; jeśli zbyt gęsty, dolej mleka. Następnie dodaj jajka połączone ze śmietaną.
Do gotowego sosu dodaj usmażone szparagi z pieczarkami i dopraw gałką muszkatołowej, solą oraz pieprzem.
Pieczenie
Rozwałkowanym ciastem wyłóż formę. Przykryj papierem do pieczenia i wysyp fasolę lub kamyczki do obciążenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 15 minut albo do momentu w którym zobaczysz na brzegach bardzo delikatne początki brązowienia.
Na podpieczone ciasto wyłóż farsz i udekoruj szparagami i pieczarkami jak tylko ci się podoba.
Podkręć piekarnik do 200 stopni i piecz do momentu w którym masa fajnie się przypiecze. Na 5 minut przed wyciągnięcie posyp odrobiną sera Grana Padano.
Zaraz, to bardziej przypomina ciasto, czy też pizzę? Nieskomplikowane i w miarę szybkie do zrobienia, to jest chyba tego największym plusem.
PolubieniePolubienie
Przez pieczarki wygląda jak pizza, ale nie ma tu nic ze smaku pizzy 😀 Kremy smak, gałka muszkatołowa, tymianek, grzyby ❤
PolubieniePolubienie
Nigdy sama nie przygotowałam szparagów, wiem że są bardzo zdrowe ale jakoś nie umiem się za to zabrać 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię tego typu dania, dawno nie robiłam 🙂 Twoje wygląda wspaniale
PolubieniePolubienie
Fajny pomysł na szybki i sycący obiad!
PolubieniePolubienie
Wygląda na na prawdę pyszne i sycące ^_^
PolubieniePolubienie