Jako leniwy człowiek, chcący zjeść coś smakowitego, ale nie chcący bawić się z odpowiednią foremką, stwierdziłam, że zrobię babkę, ale… nie w kształcie babki 😀
Uwielbiam cytrynę w przepisach – jej orzeźwiający zapach. Dodatek kurkumy sprawia, że ciasto jest słoneczne i na sam jego widok poprawia się humor. Ciasto z tego przepisu jest wilgotne i aromatyczne. Gdy pierwszy raz go wypróbowałam, po prostu rozpłynęłam się w smaku.
Oczywiście polecam użyć formy na babkę – sam kolor ciasta idealnie pasuje na Wielkanoc; wszak pierwowzorem było ciambellone al limone, czyli babka cytrynowa.
Składniki
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kurkumy
¼ łyżeczki soli
1 szklanka rozpuszczonego masła
2 szklanki cukru
3 jajka
½ szklanki maślanki
½ szklanki śmietany 18%
sok z całej cytryny
otarta skórka z 2 cytryn
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą.
Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodaj kurkumę, skórkę oraz sok z cytryny.
Do utartych jajek dodaj maślankę i śmietankę, a następnie mieszając stopniowo dodaj mąkę. Na koniec do masy wlej roztopione masło.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do momentu mocnego zrumienienia – ok. 40-50 minut.
Oczywiście to zależy od piekarnika. Gdy używam formy do babki, pierwsza faza pieczenia trwa ok. 50 minut, następie okrywam górę folią aluminiową i piekę jeszcze ok. 15 minut tylko sam dół.
Nie wpadłabym na to, aby do ciasta dodać kurkumy. Wygląda obłędnie!
Czyli że muszę wypróbować ten przepis. Dzięki za inspirację! 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię cytrynowe ciasta!
PolubieniePolubienie
Tak żółte ciasto pamiętam to z wakacji u babci. Wiejskie jajka i te sprawy, a tutaj podobny kolor można osiągnąć kurkumą!
PolubieniePolubienie
Ciasto wygląda pięknie i zupełnie nie pomyślałabym o dodaniu kurkumy!
PolubieniePolubienie
Czy masz można zastąpić olejem? Np kokosowym lub z pestek winogron?
PolubieniePolubienie
Nie testowałam, ale wydaje mi się, że nie byłby to problem biorąc pod uwagę, że: jadłam ciasta z olejem i miały fajną strukturę. Zadałaś ciekawe pytanie – postaram się zrobić dziś test 👍🏻
PolubieniePolubienie
Ja zrobiłam stroik w formie na babkę 😍
Wiec każdy ma swoje podejście do babki świątecznej 😉
Lubię proste ciasta bo te bardziej skomplikowane nie bardzo mi wychodzą 😅
PolubieniePolubienie
Och, już nie pamietam kiedy ostatnio jadłam takie ciasto 😛
PolubieniePolubienie
Dodatek maślanki jest zaskakujący.
PolubieniePolubienie
Pyszne i jakże kolor kojarzy się już z wiosną 🙂 Z chęcią bym porwała ten kawałek – no może dwa do kawy 🙂
PolubieniePolubienie