Lubię połączenie smaków słodkiego i słonego. Dlatego też wiedziałam, że muszę zrobić te ciasteczka, gdy tylko znalazłam przepis „Petites galettes au beurre salé„.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 150 g masła (można od razu kupić solone, wtedy do ciasta dodajemy tylko większą szczyptę soli morskiej)
- 1/2 płaskiej łyżki soli
- 50 g żółtek (ok. 3-4 sztuk z jajek M)
- 1 całe jajko
Wykonanie:
W robocie kuchennym lub ręcznie wymieszaj mąkę, sól, cukier i masło pokrojone na kawałki. Następnie dodaj żółtka i wyrób formując gładką kulkę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut).
Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Najlepiej podziel ciasto na kilka części i wałkuj mniejsze partie ciasta; pozostała jego część niech dalej chłodzi się w lodówce. Duża ilość masła sprawia, że ciasto szybko robi się miękkie i trudno ułożyć ciasteczka na blaszce.
Rozmąconym jajkiem posmaruj wykrojone ciasteczka. Z podanej proporcji składników udało mi się wykonać 35 ciasteczek o średnicy 5,5 cm i grubości 0,5 cm.
Ciasteczka piecz ok 10-12 minut w temperaturze 170 stopni Celcjusza.
Słodko – słone połączenie rzadko kiedy mnie przekonuje ale ciasteczka wyglądają smacznie, a i wykonanie wydaje się dość szybkie więc może spróbuję ☺️
PolubieniePolubienie
Ten smak tak działa na mózg jak solony karmel albo solone migdały. Tak sobie myślałam o tym przepisie, że można też darować sobie sól i dodać np. skórkę z cytryny, amaretto, czy co kto woli. Albo nic nie dodawać więcej i mieć po prostu pachnące masełkiem ciasteczka 😀
PolubieniePolubienie
Wyglądają cudnie. Jestem ciekawa czy podpasowałby mi taki smak.
PolubieniePolubienie