Kremowa zupa pomidorowa z soczewicą, batatem i pieczoną papryką

Testuję cierpliwość i granice mojego męża, który fanem warzyw nie jest. Postąpiłam bardzo ryzykownie – zdecydowałam się na przepis wegetariański. Po lekkiej modyfikacji Wojtacy zupę zaakceptował i dziś znalazła się w naszej domowej książce (zeszycie tak właściwie, ale książka brzmi dumnie…) kucharskiej.

Składniki 

1 szklanka czerwonej soczewicy (suchej)
1 duży batat (400 g)
1 czerwona papryka
1 kg świeżych pomidorów
1/2 marchewki
1/2 korzenia pietruszki
2-3 ząbki czosnku
10 listków bazylii
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
ocet winny do smaku
sól, czarny pieprz
kwaśna śmietana do smaku

Przygotowanie

Pomidory przelej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Odsącz z wody, a gdy przestygną, obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki lub drobniej.

Nagrzej piekarnik do 200-220 stopni i upiecz paprykę – aby skórka zaczęła czernieć. Ja pomogłam sobie termoobiegiem.

W garnku umieść obranego, pokrojonego w kostkę batata, posiekany czosnek, marchewkę i pietruszkę. Warzywa zalej wodą do poziomu batata, gotuj przez 5-8 minut.

Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i dorzuć do garnka i gotuj przez 15 minut w razie potrzeby dodając więcej wody. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze kilka minut. Dodaj paprykę pokrojoną w kawałki i zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku przyprawami, bazylią i octem wedle uznania. Możesz zabielić śmietaną.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s