Ciasto dobre na mój brak czasu. Lekko zmodyfikowany kanoniczny francuski przepis na tartę tatin. W moim wydaniu z dodatkiem wody różanej oraz kardamonu.
Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco.
Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy 30 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 75 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody różanej
Mąkę pszenną przesiej. Dodaj pokrojone masło i wyrabiaj siekaczem do ciasta kruchego do uzyskania struktury kruszonki. Dodaj cukier puder, sól, zimną wodę różaną i kilkoma sprawnymi ruchami zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut. W tym momencie możesz już nagrzewać piekarnik do 200 ºC.
Wypełnienie:
- 8 średniej wielkości jabłek obranych i pokrojonych na połówki
- 200 g cukru
- 50 ml wody
- 50 g masła
- 1/3 łyżeczki kardamonu
Na patelnię wsyp cukier, kardamon i wlej wodę. Wymieszaj i podgrzej do momentu, gdy cukier zacznie się rozpuszczać (potem – z jakichś powodów, których ja bliżej nie znam – nie mieszaj, a jedynie poruszaj patelnią okrężnym ruchem). Po rozpuszczeniu się cukru i osiągnięciu przez karmel koloru jasnobursztynowego dodaj masło i wymieszaj. Powstanie karmelowy sos. Wylej go na dno swojej foremki. Nie musisz jej niczym wykładać ani smarować – wszystko ładnie odejdzie.
Jabłka obierz ze skórki, przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne. Ułóż je w formie brzuszkami do dołu (gdy odwrócisz tartę znajdą się one na górze).
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na okrągły placek ok. 2-3 cm większy z każdej strony od samej foremki. Boki ciasta wciśnij pomiędzy brzeg formy a jabłka. Nakłuj widelcem aby para mogła swobodnie uchodzić.
Piecz w temperaturze 200ºC przez około 30-35 minut lub do wypieczenia ciasta. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 2-3 minuty. Wierzch foremki przykryj większym talerzem, deską do krojenia, paterą i ostrożnie, ale zdecydowanie przewrócić na nią ciasto.
Pokrój w trójkąty i podawaj z lodami waniliowymi gdy ciasto jest jeszcze gorące.
Mmmm, prawie mi pachnie przez ekran! Ale bym jadła… ♥
PolubieniePolubienie
U mnie w domu ostatnio jest z tym szaleństwo. Taka gorąca tarta i lody waniliowe i naprawdę…naprawdę można się rozpłynąć.
PolubieniePolubienie
wygląda wspaniale 🙂
PolubieniePolubienie
Dzięki za przepis, wygląda mega pysznie!
PolubieniePolubienie
Na pewno smaczne 😉
PolubieniePolubienie
Brzmi cudownie, choć nie jestem orłem w pieczeniu, ale przepis wydaje się być w miarę przystępny 😁
PolubieniePolubienie
O matulku, wygląda obłędnie, poproszę dwa kawałki z dostawą do domu 😀
PolubieniePolubienie
Wygląda przepysznie, ciekawe czy również tak smakuje 🙂 🙂 🙂
PolubieniePolubienie
Zapewniam, że tak. Tarta po prostu się rozpływaaaaa w ustach ❤
PolubieniePolubienie
Przepis bardo ciekawy i i myślę że go wypróbuję 🙂
PolubieniePolubienie