Tarta tatin z nutą Lewantu

Ciasto dobre na mój brak czasu. Lekko zmodyfikowany kanoniczny francuski przepis na tartę tatin. W moim wydaniu z dodatkiem wody różanej oraz kardamonu.

Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco.

Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy 30 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody różanej

Mąkę pszenną przesiej. Dodaj pokrojone masło i wyrabiaj siekaczem do ciasta kruchego do uzyskania struktury kruszonki. Dodaj cukier puder, sól, zimną wodę różaną i kilkoma sprawnymi ruchami zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut. W tym momencie możesz już nagrzewać piekarnik do 200 ºC.

Wypełnienie:

  • 8 średniej wielkości jabłek obranych i pokrojonych na połówki
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
  • 50 g masła
  • 1/3 łyżeczki kardamonu

Na patelnię wsyp cukier, kardamon i wlej wodę. Wymieszaj i podgrzej do momentu, gdy cukier zacznie się rozpuszczać (potem – z jakichś powodów, których ja bliżej nie znam – nie mieszaj, a jedynie poruszaj patelnią okrężnym ruchem). Po rozpuszczeniu się cukru i osiągnięciu przez karmel koloru jasnobursztynowego dodaj masło i wymieszaj. Powstanie karmelowy sos. Wylej go na dno swojej foremki. Nie musisz jej niczym wykładać ani smarować – wszystko ładnie odejdzie.

Jabłka obierz ze skórki, przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne. Ułóż je w formie brzuszkami do dołu (gdy odwrócisz tartę znajdą się one na górze).

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na okrągły placek ok. 2-3 cm większy z każdej strony od samej foremki. Boki ciasta wciśnij pomiędzy brzeg formy a jabłka. Nakłuj widelcem aby para mogła swobodnie uchodzić.

Piecz w temperaturze 200ºC przez około 30-35 minut lub do wypieczenia ciasta. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 2-3 minuty. Wierzch foremki przykryj większym talerzem, deską do krojenia, paterą i ostrożnie, ale zdecydowanie przewrócić na nią ciasto.

Pokrój w trójkąty i podawaj z lodami waniliowymi gdy ciasto jest jeszcze gorące.

10 myśli na temat “Tarta tatin z nutą Lewantu

Dodaj odpowiedź do Nihil Novi Anuluj pisanie odpowiedzi